Inför hösten – herrlaget

av

i

Idag väntar omstarten för herrarna. Vi stämde av läget med Poja Naderi, sportchef herr, inför hösten.

Efter halva serien spelad (15 matcher) har SFK spelat ihop 15 poäng. Det räcker till en 12:e plats just nu, precis ovanför kvalstrecket. En placering Poja inte är nöjd med, men som delvis har sin förklaring i en skadefylld vår:

– Vi har en relativt ny trupp som består av en mix av erfarna spelare och ambitiösa tonåringar. Vi hade en plan om att skola in ungdomarna successivt men pga en hel del skador – främst i backlinjen – så har vi varit tvungna att tänka om. Jag tror att vi knappt haft två matcher i följd med samma backlinje. Så utifrån det perspektivet så har det varit svårt för både spelare och tränare att hitta rätt. Relationer och repetitioner sinsemellan spelare spelar självklart roll. Men här och nu behöver vi vända trenden och det rätt så omgående.

Trots en poängmässigt svag vår, ser ändå Poja positiva saker från våren:

– Det positiva är att flera spelare, framförallt yngre, har behövt lämna bekvämligheten och slängts in i hetluften. Vill lyfta Opeluwa ”Ope” Johnson som fyllde 18 år här i juli. Ope har startat 6 matcher och växt för varje match. Annars så har vi våra Sollentunafostrade spelare i Emil Stenstrand (22) och Viktor Blumenthal (19) som tar kliv för varje match. Den som sticker ut mest kanske är Oskar Löfström (20) som spelat 90 minuter i varje match, på olika positioner varje gång för att täcka upp för icke-tillgängliga spelare. 

Dessutom passar Poja på att lyfta fram P19 Akademi, och deras vårsäsong, som varit starkare än någonsin:

– Vårt P19 jagar en viktig uppflyttning till P19 Superettan. P19 vann glädjande 14 av 14 matcher under våren med en målskillnad på 96-6 och ser starka ut inför hösten med. Att säkra uppflyttning är väldigt viktigt för klubben och en tydlig målsättning vi haft. Vår matchmiljö i Akademin behöver bli ännu vassare, säger Poja.

Under sommaren brukar de ske förändringar i truppen – så även i år. Bland annat har en spelare sålts till Superettan:

– ⁠Ja, fönstret stänger inte förrän i slutet av augusti men det vi kan konstatera är att vi sålt Oscar Sjöstrand (19) till Sandviken. En affär som kan bli värdefull på sikt. Sotirios ”Sotte” Nikopoulos som gjorde sin andra vända i klubben hade ett korttidskontrakt som inte förlängs efter dialog. Vi tackar Sotte för hans insatser under våren där han bidragit med rutin och agerat föredömligt som senior gentemot våra yngre spelare. Abdulmannan ”Mannan” Khalil lämnar också SFK för Nacka FC. Det är en spelare som varit starkt bidragande till fina resultat, framförallt under förra säsongen och vi önskar Mannan lycka till framöver. 

Bland nyförvärv lyfter framförallt Poja fram spelare som inte har varit tillgängliga under våren:

– Båda våra mittbackar Claus Royo (24) och David Bengtsson (21) – som kanske var ett av seriens bästa mittbackspar ifjol – är tillbaka under hösten. Lagkapten Petter Soelberg (26) är fullt frisk  med vilket känns som ett nyförvärv. Mittbacken Sitapha Ndure (31) som värvades in skadad är tillgänglig i slutet av augusti med efter en lång skadefrånvaro, vilket är jättespännande. Annars har vi gjort klart med ett starkt nyförvärv i Ekin Bulut (28) som lånas in från FC Stockholm. Ekin spelar som central anfallare och har en lång historik av att göra mål. Han vann skytteligan i Ettan Norra för Vasalund 2019 med 26 gjorda mål och gjorde 22 mål året därpå innan han hamnade i allsvenska Sirius. Ekin arbetar hårt med och utan boll och känns som en matchvinnare. Vi är väldigt glada över att ha honom här. Fredrik Sandell (30) är tillbaka efter en vända i AFC Eskilstuna och bidrar direkt med mentalitet och rutin i truppen.
Som vi skrev om igår så är också Wilgot Marshage (20) klar, vilket ytterligare spetsar truppen.
Med en mer frisk trupp tror Poja på en stark höst:

– Ja, det arbetar vi hårt för. Spelarna är tillbaka i form efter ledigheten och tillsammans med en driven tränarstab har vi förutsättningar att göra en stark höstsäsong. Att rutinerade spelare är skadefria spelar en stor roll och förhoppningsvis kan laguttagningar göras efter form och prestation istället för att plåstra och täcka upp. Vi ser framemot hösten och hoppas på stöd från läktarhåll. Vi är förväntansfulla inför cupmatchen som spelas mot Örebro SK hemma på Vallen där vinnaren tar sig till gruppspel i Svenska Cupen och hoppas att det kan bli en folkfest.

Herrarnas seriespel drar igång igen den 3 augusti, då man möter Friska Viljor borta. Cupmatchen mot Örebro spelas hemma på Vallen, tisdagen den 20 augusti klockan 18.00.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *